Recepten

Courgettes in zoetzuur

Weet je op het laatst ook niet meer wat je met je courgettes aan moet? Maak ze in in zoetzuur.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo courgettes (schoongemaakt gewicht)
  • 2 uien
  • 3 eetlepels zout
  • 0,5 liter natuurazijn
  • 300 gram suiker
  • 2 theelepels kurkuma (geelwortel of koenjit)
  • 3 theelepels mosterdzaad

Zo ga je te werk:

Na ontelbare pannen courgettesoep is dit zoetzuur van courgette een verrassend nieuw recept. Op deze manier is de groente een jaar houdbaar, dus je kunt er ook op een later tijdstip van genieten.

  1. Was de courgettes, snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  2. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen.
  3. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan.
  4. Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken.
  5. Breng in een grote pan de overige ingrediënten aan de kook.
  6. Laat dit mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken.
  7. Schep de groentes over in schone jampotjes, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten.
  8. Zet de potjes ondersteboven en laat ze afkoelen.

Het zoetzuur is het lekkerst als je het minimaal drie weken laat intrekken.

Erg smakelijk als bijgerecht bij oosterse gerechten of op brood bij (oude) kaas.

 

Oma’s erwtensalade

Dit keer grootmoeder’s frisse zomerse salade met radijs, doperwten en bieslook uit eigen tuin. Om zo op te eten of bijvoorbeeld bij de barbecue te serveren. Ingrediënten voor vier personen.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram radijs (1/5 bosje)
  • 150 gram doperwten (diepvries kan ook)
  • verse bieslook (1/5 bosje)
  • 75 ml magere yoghurt
  • 6 eieren
  • 250 gram gekookte ham (vegetarisch kan ook)
  • 250 ml fritessaus of mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout en peper

Zo ga je te werk:

Kook de doperwtjes in 4 minuten zachtjes gaar, kook de eieren hard en pel ze. Snijd de eieren en radijs in plakjes en de ham in reepjes en knip de bieslook. Roer de yoghurt, fritessaus, bieslook en mosterd door elkaar. Breng de saus op smaak met peper en zout. Doe de doperwten, ei, radijs en ham er doorheen. Eet smakelijk!