Bijen en onze bijentuin

In 2023 zijn we begonnen met het inrichten van tuin 159 als bijentuin, inclusief ontmoetingsruimte. Door het op biodynamische wijze werken met en voor bijen, willen we de biodiversiteit bevorderen en ook de bestuiving van bomen en planten. Het idee voor een bijentuin komt van en is opgezet door Tom Dullaart, imker en zelf ook lid van onze vereniging. De bijentuin is bedoeld voor leden van Ons Belang en buurtbewoners.

Op VtV Ons Belang hebben we een bijentuin ingericht.

Er zijn bedden waar bloemen gezaaid kunnen worden en plaatsen voor bijenkorven, ook de fruitboompjes leveren een bijdrage. Op de bijentuin wordt voorlichting gegeven aan tuinders om ook hun eigen tuin bij-vriendelijk in te richten

Er worden ook regelmatig voorlichtingen gegeven door de imker aan leden, buurtbewoners, scholen en andere instellingen in de ontmoetingsruimte op de bijentuin zelf en soms op locatie van de doelgroep. Tom is aangesloten bij een erkend gilde.

Bijen

Het gaat heel erg slecht met de bijenstand in Nederland en dat is al langer het geval. Zonder bijen gaat er een hoop natuur verloren en volgens berekeningen van Albert Einstein zou de mens zelfs maar vier jaar te leven hebben zonder bijen… Hier zit vast een kern van waarheid in: de bestuiving en vruchtvorming van veel gewassen gebeurt door honingbijen. Bijen houden in het algemeen en in de volkstuin in het bijzonder wordt hiermee steeds meer bittere noodzaak.

Bijen op Ons Belang

Een belangrijke reden om bijen te houden is de bestuiving van gewassen. Een bij vliegt naar de bloemen op zoek naar nectar. Nectar is plantensap, rijk aan suikers waarvan de bijen leven. Tijdens het opzuigen van die nectar raakt een bij de stuifmeelkorrels (pollen) van de meeldraden en brengt die over naar de stamper: de bestuiving heeft plaats gevonden! En dan kan de vrucht gaan groeien. Met zegt dat met bijen 50% meer bestuiving van de fruitbomen plaats vindt, dus er volgt ook 50% meer vruchtopbrengst!

Kom kijken

Kom ook eens langs op tuin 159. Er is al veel in gang gezet om er een levendige bijentuin van te maken!

 

Zelf aan de slag?

Wil je zelf ook aan de slag op de eigen tuin met bijvriendelijke inheemse bloemen en planten? Zie onderstaande lijst.

Bieslook

Rozemarijn

Slangenkruid

Amandel wilg

Akkerlei

Witteklaver

Citroen melisse

Venkel

Herfst aster rood paars

Camperfoelie

Boerenwormkruid

Struik heide

Basilicum

Witte salie

Kruiptijm rood paars

Companalo

Guldenroeden geel

Sleedoorn

Dille

Salie paars

Phacelia

Zandblauwtje

Leverkruid

Gewone braam

Look

Tijm/ Munt

Meidoorn

Gewone rol klaver

Kattenstaart

Jacobskruid

Marjolein

Lavendel

Sprokkelhout

Stekelige olijfwilg

Watermunt

Wild kattenkruid