nieuws Volkstuinvijver

Hoi Volkstuin Vrienden,

Het is alweer een poosje geleden dat ik een verslagje schreef over het wel en wee bij onze volkstuinvijver van Ons Belang. Door de Corona-perikelen waren vorig jaar rond deze tijd alle werkzaamheden omtrent de renovatie door het bestuur stilgelegd, waardoor ik flink op achterstand was gekomen met o.a. het ‘rijpen’ van de vijver. Desondanks kreeg ik op 20 mei 2020 via dhr. Han Schepers van tuin 211 twee prachtige lederkarpers en een handjevol rozettes (goudvoorns). Dit zijn sterke inheemse soorten die weinig eisen stellen aan de nog matige omstandigheden in de vijver. Ondertussen was het klussen ook weer vrijgegeven door het bestuur en kon ik daarmee verder. Menigeen heeft me zien zwoegen en puffen met keien, want het moest vanwege de maatregelen toch een éénmansklus blijven, alleen m’n vrouw Angelique kon af en toe letterlijk een steentje bijdragen. Via haar werk bij een hoveniersbedrijf konden we ook wat mooie beplanting voor de bakken om de vijver verkrijgen.

In de zonovergoten zomer kwamen eind juni/begin juli drie goudwindes en twee zilverwindes (Leuciscus idus) naar Ons Belang.  Wat een joekels van zeker 40 centimeter! Een donatie van onze secretaris Eef Nauta en zijn vrouw Rosita Overkleeft van tuin 183, die een geschikt plekje zochten vanwege ruimtegebrek in hun eigen vijver thuis. De hittegolf van augustus gooide helaas roet in het eten.  Eén van de goudwindes was al spoorloos verdwenen en we sluiten niet uit dat die uit de vijver is gehaald!  De andere twee hebben het ondanks onze uiterste pogingen om de vijver proberen af te koelen niet gered in het vijverwater dat inmiddels was opgelopen tot boven 35° Celsius.

Ergens in september kwamen wij ’s avonds na een etentje (toen mocht het nog) terug op de volkstuin en gingen nog even zoals we altijd doen bij de volkstuinvijver kijken. Het was al donker dus de verlichting bij de kantine sprong aan, waarop we ons werkelijk een hoedje schrokken. In de deuropening achter de vijver stond de ergste vijand van elke vijverhouder … de Ardea cinerea, oftewel de blauwe reiger, die op z’n ontbijt stond te wachten! In deze week heeft de reiger onze vijver blijkbaar gevonden, maar helaas ook de goudvoorns! Om die reden, maar ook om overtollig vallend herfstblad uit de vijver te houden, hebben we toen besloten om zo spoedig mogelijk een beschermnet over de vijver te plaatsen.

In december kon er dankzij een financieel extraatje van het bestuur eindelijk een nieuwe en betere vijverpomp en filtersysteem aangeschaft worden, die ik zodra de temperatuur het toelaat zal installeren in/bij de vijver. Verder op de planning staat de aanschaf van een school (30-50 stuks) goud-elritsen (Pimephalus promelas auratus), zodra die beschikbaar zijn. Dit is een schitterend klein, goudkleurig en makkelijk visje met een enorm schoolgedrag. Hierdoor zullen ze zich als een fonkelende éénheid door de vijver verplaatsen, wat hopelijk net zo’n spektakel zal zijn als de enorme goudwindes waren. De twee lederkarpers van Han en de twee zilverwindes van Rosita, alsmede een handjevol verstekelingen zwemmen nog steeds rond. Nieuwe oeverplanten en vooral waterplanten zullen de volkstuinvijver nog meer verfraaien.

Het voorplein rondom de vijver wordt door de onderhoudsploeg aangepakt en voorzien van twee nieuwe bankjes die zijn gesponsord door DeltaPort Donatiefonds, zoals u al kon lezen in de voorgaande Nieuwsbrief.


We wensen u een blakend gezond tuinjaar!

Groentjes,
Rik & Angelique